האזנות סתר – האם זה חוקי?
במדינה כמו שלנו, אין כמעט אדם בוגר שלא שמע את המונח האזנות סתר, אולי בגלל שהיו פרשיות מאוד מסוקרות בנושא שקשורות דווקא לפן הפוליטי, אך הנושא מדובר גם כשזה לא נוגע לחלונות הגבוהים של החברה שלנו. הטכנולוגיה לא מפסיקה להתפתח וכל הזמן יש חידושים בתחומים רבים וגם בתחום זה – היום קל יותר לבצע האזנות סתר, אך הכלי הזה לאיסוף מידע מעלה גם שאלות משפטיות ואתיות רבות, לכן עליכם להבין לעומק את הגדרות החוק רגע לפני שאתם מחליטים להאזין בסתר.
מהי האזנת סתר ומהו החוק המסדיר אותה?
האזנת סתר מוגדרת על פי חוק כהאזנה לשיחה ללא ידיעת כל הצדדים המעורבים בה. זאת אומרת, שאם אתם מנהלים שיחה עם אדם אחר ומקליטים אותה, הדבר אינו נחשב להאזנת סתר, אך אם אתם מאזינים לשיחה שאתם לא צד בה, הדבר כן נחשב להאזנת סתר.
בישראל, חוק האזנת סתר, תשל"ט-1979 קובע כי ביצוע האזנה שכזו מותר רק בנסיבות מאוד מסוימות:
- באישור בית המשפט, לרוב במסגרת חקירה פלילית כאשר הצורך בהאזנת סתר עולה ובית המשפט מוציא צו מתאים לכך.
- באישור אחד הצדדים לשיחה – גם אם אתם לא מהווים צד אחד בשיחה, אם יש צד אחד שכן משתתף בשיחה והוא מסכים להאזנה, הדבר יחשב לחוקי.
- מצבים הקשורים לביטחון המדינה גם כן מאפשרים לגופי ביטחון לבצע האזנת סתר.
בכל מצב אחר מלבד אלו שהוצגו כאן, ביצוע האזנת סתר נחשב לעבירה פלילית והעונש עליה עלול להוביל לקנסות כבדים ובמקרים מסוימים אפילו למאסר.
ההיבטים המשפטיים של האזנות הסתר
מעבר להיבט הפלילי, האזנות סתר טומנות בחובן גם היבטים משפטיים המשפיעים על הליכים אזרחיים שונים. חוק הגנת הפרטיות לדוגמה, מאפשר לאנשים שפרטיותם נפגעה בשל האזנת סתר לתבוע פיצויים, גם פרסום מידע שהושג באמצעות האזנת סתר עלול להוביל לתביעת לשון הרע.
עוד כדאי לדעת, שלמרות שמידע שהושג באמצעות האזנת סתר יכול להיות מידע שיסייע לכם, למשל במסגרת תביעה משפטית כדי להוכיח את טענותיכם, אם הוא הושג באמצעות האזנה שאינה חוקית, לא תוכלו לעשות בו שימוש.
חושדים שמאזינים לכם?
לפעמים יש לנו תחושה שמישהו מאזין לנו, אך פעמים רבות התחושה הזו לא תהיה מבוססת, גם אם קיים מצב כזה או אחר בחיינו שעלול להוביל לכך. ובכל זאת, קיימים מצבים רבים בהם אכן מתקיימת האזנת סתר, לכן כדאי להכיר את הסימנים שיכולים להצביע על כך.
אם עולה בכם חשד שמישהו מאזין לשיחות שלכם, כדאי שתכירו כמה סימנים המצביעים על האזנות סתר והם צריכים לעורר בכם חשד: קולות חוזרים וסטטיים או הד חוזר בשיחת טלפון עלול להצביע על האזנה, ירידת סוללה מהירה או התחממות סוללה גם כן עלולים להצביע על האזנת סתר בטלפון הנייד כמו גם תזוזות לא ברורות במחשב, למשל הדלקה של המחשב או תזוזה של העכבר שאינה מוסברת.
מה עליכם לעשות במצב שיש חשד מבוסס להאזנת סתר? ניתן לפנות לחברה מקצועית שמציעה פתרונות לניטור האזנות סתר, בדיקה יסודית תגלה במהירות האם זו אכן מתקיימת או לא.
טכנולוגיות ומכשירים בתחום
הטכנולוגיה מתפתחת בכל התחומים וגם בתחום האזנות הסתר אנחנו יכולים לראות כיצד המכשירים הופכים קטנים וטובים יותר עם הזמן, דבר שפותח יותר ויותר הזדמנויות לבצע הקלטות מורכבות.
ישנם הרבה חידושים בהסוואה מתקדמת, המכשירים היום קטנים במיוחד וניתן להטמיע אותם בכל מיני אובייקטים, למשל עטים או שעונים. בטכנולוגיות החדשות המכשירים מצוידים בטכנולוגיות שידור אלחוטי המאפשר העברת מידע בזמן אמת וכמובן גם הקלטה.
כיום ניתן לראות כי האזנות סתר רבות מתאפשרות גם בזכות טכנולוגיות מתקדמות של פענוח שיחות, לדוגמה, פענוח שיחות גם בתנאי רעש. עוד טכנולוגיה חדשה מאפשרת זיכרון פנימי גבוה במיוחד למכשירים, כך שניתן לבצע הקלטות ממושכות וטכנולוגיה נוספת מאפשרת שליטה מרחוק באמצעות הטלפון הנייד.
שימושים חוקיים להאזנות סתר
אז דיברנו על האופן שבו האזנות סתר נתפסות בעיני החוק כלא חוקיות, אך מתי הן דווקא כן חוקיות ואפילו מתבקשות? דוגמה אחת היא מעולם ההורות – הורים רבים מבקשים לעשות שימוש במכשירי האזנה כדי לפקח על האופן שבו ילדיהם הפעוטים מטופלים, במיוחד כאשר עולה חשש אמיתי מהשטח שמשהו אינו כשורה. מצב נוסף הוא כאשר מעסיק מעוניין לבצע פיקוח על פעילות בעסק באמצעות מכשירים השייכים לעסק ובכפוף להסכמת העובדים.
ובכל מקרה, מומלץ לבצע האזנת סתר תוך עמידה מלאה בחוק, כדי להימנע ממצב בו ההאזנה אינה קבילה בבית המשפט או חלילה ממצב בו אתם נתבעים בעקבותיה.